Fula Gubbens Tankar

Tankar om högt och lågt, mest lågt, nedtecknade av högvälborne Fula Gubben i Svea Rikes huvudstad, nådens år 0 (Reinfeldtsk tideräkning). Inget för PK-muppar!

2007-04-24

Lejonkung abdikerar, Furir usurpator

En kommentar kring Lars Leijonborgs fall från maktens tinnar. Bortsett från en glansperiod kring valet 2002 så har Lasse Leijons partiledarskap varit mediokert. Folkpartiet tycks ha eländigt svårt att få fram bra ledare, och även den förmodade stjärnan Bengt Westerbergs eftermäle har varit "blandat"... i ljuset av samhällsutvecklingen.

Hur som helst, Jan Björklund är den naturlige kandidaten, även om det fjantas en del med ointressanta köns-aspekter. Väldigt mycket 2003 över dessa resonemang; ibland känns det nästan som vissa mörka krafter skulle föredra en medelmåttig kvinna före en kompetent man. Jag tror emellertid att de flesta svenskar skiter högaktningsfullt om en partiledare är man eller kvinna, så länge det är en bra och trovärdig person.

Jan Björklund är, i mitt tycke, inte alls så torr och träig som en del framställer honom. Hans stil påminner om den stockholmske kommunalpolitikerns -- tydlig, handlingsorienterad, något provokativ. Ingen torde sväva i okunnighet om Folkpartiets inställning i en politisk fråga med Björklund vid rodret.

Hans stora fördel är dock hans nuvarande uppdrag. Lite dramatiskt uttryckt verkar det som Björklund & co håller på att rädda den svenska skolan från att gå under. Detta är -- till skillnad från t ex könsmaktsfrågor -- något som berör en mycket stor del av befolkningen, och har varit ett växande orosmoment i det svenska samhället i årtionden. Björklunds räfst och rättarting är kraftfullt, logiskt, och mindre drivet av ideologi än av sunt förnuft, vilket gör det lätt hålla med honom... t o m för många socialdemokrater, misstänker jag.

Den cred som insatserna för den svenska skolan bör ge Björklund kan skapa en påtaglig strålglans kring hans person, lite grann som hur Carl Bildts tunga utrikesuppdrag gjorde honom till betydligt mer än Carl Bildt.

Nu får vi hoppas att Folkpartiet kan hitta rätt efter alla möjliga och ibland komiska irrfärder de senaste 15 åren, och välja Björklund utan krusiduller. I bakgrunden har han ett antal goda resurser, bl a den alltmer populära Nyamko Sabuni, och den uppenbart populära Cecilia Malmström.

Tack och hej till Lasse Leijon -- för Alliansen var detta mycket goda nyheter.



En civilklädd Lars Leijonborg fångad av Fula Gubbens kamera 2006