Fula Gubbens Tankar

Tankar om högt och lågt, mest lågt, nedtecknade av högvälborne Fula Gubben i Svea Rikes huvudstad, nådens år 0 (Reinfeldtsk tideräkning). Inget för PK-muppar!

2007-04-23

Bisarr medie-bevakning av franska valet

"Journalisterna" på våra stora dagstidningar och diverse skattefinansierade etermedia lyckas filtrera även utländska nyheter genom sin "självklara" vänster-paradigm. Det senaste exemplet är den absurt tendentiösa rapporteringen från det franska valet.

Signaturen Ankdammsman på Flashback summerar upp läget bättre än Fula Gubben kan:


Att svenska mediers rapportering är parodiskt vinklad till Royals fördel har redan konstaterats. Finns det någon svensk som vet något om hennes politik förutom att hon är kvinna och vänster?

Sarkozy, en mittenhögerkandidat med europeiska mått mätt, skildras i sin tur som nazist i svenska medier. Svenska journalister åker ut i nån förort och konstaterar att "ingen här tänker rösta på Sarkozy". Näha, liksom. Hur stor del av Frankrikes befolkning bor i betonggetton? Och hur stor andel av dem som bor där röstar? Det är som om SVT skulle åka till Rosengård och konstatera att "ingen här röstar på Reinfeldt". Det kanske kommer i nästa val?

Jag glömmer aldrig bevakningen av det franska presidentvalet 2002, när Le Pen gick vidare till andra omgången. Han beskrivs konsekvent som "extremhöger" i svenska medier trots att stora delar av hans politik (protektionism, antiglobalisering, social trygghet) är lika mycket vänster som höger. När Le Pen slog ut socialistkandidaten Jospin så undvek man följaktligen den allra mest logiska förklaringen, nämligen att Le Pen hade slagit ut Jospin genom att ta hans väljare. Det var alltså vänsterväljare som röstade på Le Pen, vilket även styrks av att Front National är Frankrikes största arbetarparti och har varit det ganska länge. Men i svenska medier behandlas han uteslutande som en högerman och en angelägenhet (läs: skamfläck) för högern.

Utlandsrapporteringen i SVT är alltså både idiotisk och partipolitiskt vinklad. En följd av det är att när Sarkozy vinner valet, vilket han fömodligen kommer att göra, så kommer fransmännen att framstå som idioter eftersom ingen som får sin bild via svenska medier förstår hur någon kan rösta på honom. Slutsatsen i stugorna blir att alla fransmän (och amerikaner, och danskar, och alla andra som väljer icke-socialistiska regeringar) är idioter och att Sverige är världsbästigast.


Tack för det! Läs mer här .