Fula Gubbens Tankar

Tankar om högt och lågt, mest lågt, nedtecknade av högvälborne Fula Gubben i Svea Rikes huvudstad, nådens år 0 (Reinfeldtsk tideräkning). Inget för PK-muppar!

2007-04-13

Är Janne Josefsson farlig?

Debattens vågor går höga efter att Janne Josefsson gjort ännu ett "scoop" där makthavare på lägsta tänkbara nivå gjort bort sig. Josefssons insatser har föga med seriös journalistik att göra, men med en hårdför vinkling och diverse billiga dramaturgiska grepp så fås ändå en respons hos den mer okritiska delen av svensk TV-publik. Det är tydligen bombhot och pöbel-upplopp i Vetlanda nu. Vilken överraskning.

Janne Josefsson har ingen särskilt stor makt, betydligt mindre än t ex en åklagare i någon folktom del av landet. Eftersom han bara klarar av att göra "scoop" där de mest obetydliga makthavare gjort bort sig, så blir den samhälleliga effekten av hans "scoop" icke mätbar annat än på lokaltidnings-nivå. En normal redaktionell värdering av hans uppblåsta reportage är 45 sekunder i Rapports sena sändning eller en 1/4-dels sida i DN:s lokala upplaga.

Britta Svensson i Expressen har skrivit något bra:
http://expressen.se/kronikorer/brittasvensson/1.636069
"...Hur ska man kunna lita på Janne Josefsson i en fråga som rör ett utsatt barn? Sist tog han ju föräldrarnas parti, och förföljde socialnämnden i Oskarshamn långt över anständighetens gräns för att de hade omhändertagit ett barn. Hur rädda blev de i Vetlanda när de såg det?
Det lär vi aldrig få veta. Socialarbetare sönderslagna av Janne Josefsson har inga mänskliga rättigheter..."

Utöver detta så har fakta i fallet tydligen varit kända länge och bl a behandlats av Dagens Nyheter, vilket innebär att credit för research-delen inte heller bör tillfalla JJ och Uppdrag Vinkling. Kvar blir iscensättningen, dramaturgin -- och är det något vi behöver mindre av i den redan mediokra svenska journalistiken, så är det dramaturgi.

Det torde bli ett brutalt fall för JJ den dag SVT tappar intresset för honom. Hans främsta support finns -- ironiskt nog -- hos en grupp som har mycket begränsat inflytande i samhället, dvs diverse lätt-manipulerade gråsossar ute i stugorna. Folk som arbetar med professionell journalistik, eller har normala krav på journalistiskt arbete, tycks inte vara några större fans till honom.

Men det är klart, TV3 kanske kan värva honom till något av sina IQ-befriade reportage-program där han och Aschberg kan stå och kasta skit på någon liten tant i ett kommunalt hyresbolag som avhyst en bråkig alkis som råkar vara kompis med Aschberg. Josefsson gör "researchen", och så skäller Aschberg ut den lilla tanten, alkisen får tillbaka sin lya, och rättvisa har skipats.