Fula Gubbens Tankar

Tankar om högt och lågt, mest lågt, nedtecknade av högvälborne Fula Gubben i Svea Rikes huvudstad, nådens år 0 (Reinfeldtsk tideräkning). Inget för PK-muppar!

2006-10-17

Bengt Westerberg mörkade Ludmilas doping?

Enligt en anonym källa så var Ludmila Engquists doping känd internt i vissa svenska idrottskretsar flera år innan hon åkte fast. Innebörden i detta är alltså att hon kan ha tillåtits att tävla för Sverige, fastän man visste att hon var dopad.

Ironiskt nog så hängde detta ihop med en kampanj för blodgivare (! ), där Ludmila var ett av affischnamnen, tillsammans med Sven Nylander och Kajsa Bergkvist. I samband med detta utgick en hemlig instruktion att Ludmila inte fick testas eller lämna blod. Allt skedde långt innan hon åkte fast för doping (vilket skedde november 2001). Det hela handlar om blodgivarkampanjen "Länspumpen". Här finns lite info. http://www.gejarnet.se/friidrott.htm

Det visar sig att blodgivar-kampanjen, med Ludmila, började så tidigt som 1997, vilket betyder att hennes doping var känd internt medan hon fortfarande var aktiv som häcklöpare -- vilket i sin tur är riktigt illa för inblandade parter.

Faktum är att det kan vara kampanjen i sig, inklusive blod-donation, som ledde till den interna, nedtystade upptäckten av hennes doping. Man körde ett standard-test som ett led i den käcka reklamkampanjen och upptäckte att saker inte var som de skulle . Detta är spekulation, dock fullt rimlig, och förklarar dessutom hur man lyckades hålla det hela hemligt.

Hur som helst, kampanjen startade 1997 och slutade i mitten av 1999, dvs 2.5 år innan Ludmila åkte fast offentligt. Enligt uppgift hade planeringen pågått minst ett halvår innan Svenska Friidrottsförbundet (SvFF, med ordförande Bengt Westerberg) och blodgivarcentralen fick reda på att Ludmila inte var "ren". Utöver mörkläggningen av detta så kortades kampanjen ned och man tonade ned Ludmilas medverkan, genom att dra tillbaka en del material. Man garderade sig alltså lite om Ludmila skulle åka fast... men Friidrottsförbundet gjorde inget för att hindra henne från att tävla, trots att man visste att hon var dopad.

Så här uttalade sig Bengt Westerberg om kokain-affären med Sven Nylander och Patrik Sjöberg nyligen:
"...Nylander har gjort något oursäktligt. Det är rimligt att kräva en motprestation."
http://expressen.se/index.jsp?a=658889

Samme Nylander som alltså var med i reklamkampanjen ovan, med SvFF och Bengt Westerberg bakom spakarna, och en dopad Ludmila Engquist som affischnamn.