Fula Gubbens Tankar

Tankar om högt och lågt, mest lågt, nedtecknade av högvälborne Fula Gubben i Svea Rikes huvudstad, nådens år 0 (Reinfeldtsk tideräkning). Inget för PK-muppar!

2006-10-12

Varför skriver inte journalisterna om mordet i Växjö?

Hur man än vänder på det finns här en extremt laddad story, som nu aktualiserades på nytt. Det är obegripligt att inte media tar upp detta. I korthet:

1. Några ungdomar (invandrare från bl a Irak) lever rövare ute på stan i Växjö. Bland annat trakasserar de en kvinna som pga cancer-sjukdom har ett avvikande utseende.

2. Kvinnans 39-årige pojkvän försvarar henne. Bråk uppstår och mannen knivskärs så svårt av ungdomsgänget att han dör.

3. Efter en kort tid (någon dag) grips en 15-årig pojke som misstänkt och häktas. Samtidigt flyr pojkens äldre bror utomlands.

4. Under häktningstiden hotas ett vittne av anhöriga till den häktade 15-åringen. Två eller tre män grips.

5. Den till utlandet flydde äldre brodern skickar en makaber film där han visar hur han begick mordet, för att bevisa sin yngre brors oskuld.

6. I samband med rättegången grips ytterligare en släktmedlem med koppling till hoten.

7. Dramatiska scener i rättegångssalen, där den 15-årige pojkens mor bryter ihop, osv.

8. Pojken var åtalad för mord, men döms i Växjö tingsrätt i stället för dråp. Straffet bestäms till sluten ungdomsvård i ett år och två månader.

9. Släktingar döms till 1-2 års fängelse för hoten. En av dem döms till utvisning.

10. Överklagande till hovrätt.

11. Hovrättens dom är avsevärt mildare. Göta hovrätt dömer pojken för misshandel (enbart) till 100 dagsböter. Straffen sänks även för släktingarna, och utvisningsdomen upphävs. Skadeståndskraven från den mördade mannens anhöriga avvisas.

12. Idag meddelas att den tidigare dråpdömde pojken tillerkänns ett skadestånd på 350.000 kr. Hans äldre bror är, efter vad som är känt, fortfarande på fri fot. Skuldfrågan, dvs vem mördaren är, förblir oklar.

Detta är i mitt tycke ett av de mest anmärkningsvärda mord-fallen vi har haft i Sverige de sista åren. Här finns material till ett helt avsnitt av Uppdrag Granskning, eller en serie i t ex Aftonhoran.Ändå förblir det nästan knäpptyst i tidningarna. Varför? Är den mördade mannens liv av någon anledning mindre värt?

1 Comments:

Skicka en kommentar

<< Home