Fula Gubbens Tankar

Tankar om högt och lågt, mest lågt, nedtecknade av högvälborne Fula Gubben i Svea Rikes huvudstad, nådens år 0 (Reinfeldtsk tideräkning). Inget för PK-muppar!

2006-09-30

TV4 granskar invandrarnas situation!

Fula Gubben har kommit över manuskript för ett ännu osänt nyhetsinslag på TV4 om en stackars flykting som fått känna på det kalla, ogästvänliga Sveriges baksida:

"Det här är Mogens. För tre år sedan kom Mogens till Sverige från Danmark, på andra sidan jordklotet. Fattigdomen och terrorn från lokala MC-knuttar fick honom att lämna sin lilla by Århus för att söka en ny framtid i ett främmande land, långt upp i norr.

Mogens tycker att Sverige är ett vackert land, men att svenskarna är svåra att få kontakt med. Mogens har svårt att få arbete i Sverige. I Danmark arbetade han som taxichaufför, men hans dröm är att få arbete som arkitekt. Trots 100-talet ansökningar till arkitektfirmor har han inte blivit kallad till någon intervju, utan får försörja sig som taxichaufför. Han tror att det beror på att arbetsgivarna tycker att han pratar grötigt. Ibland blir han trakasserad av svenskar, som härmar hans danska brytning.
- Känner du dig diskriminerad?
- Ja, jag känner mig diskriminerad, säger Mogens.

Mogens har även svårt att få tag på den särskilda mat som han förknippar med sitt hemland.
- Svenskarna har ingen riktig matkultur. Varmkorven är inte alls så röd som jag är van vid från Danmark. Ofta är den alldeles beige, vilket är otänkbart för en dansk att äta.
- Upplever du detta som en diskriminering?
- Ja, jag upplever detta som en diskriminering, säger Mogens.
- Vill du göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen?
- Ja, jag vill göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, säger Mogens.

Mogens, en flykting från ett fattigt, våldsamt land på andra sidan jordklotet. Men hans nya hemland blev inte som han hade hoppats...

Nästa vecka: Jaan från Holland får inte odla tulpaner på arbetstid..."